1971-2021 50 jaar de Hazelaar
Onderstaand wat highlights uit ons 50-jarig bestaan.
1964 – Jan Hazelaar en Ali van den Berg ontmoeten elkaar op een kunstschildersclub in Amersfoort aan het Lieve Vrouwekerkhof. Jan werkt dan bij de bronsgieterij van de gebroeders Joosten in Soest; Ali bij de Amersfoortse Courant. Het is de start van wat later blijkt een langdurige relatie.
1970 – Jan Hazelaar bouwt achter het ouderlijk huis een betonloods om daar zijn eigen gieterij te beginnen.
Bronsgieterij annex winkel in beeldhouwbenodigdheden
1 maart 1971 – Nadat de bronsgieterij van de gebroeders Joosten in Soest stopt met bronsgieten start Jan Hazelaar zijn eigen bronsgieterij/annex winkel in beeldhouwmaterialen.
Zijn eerste opdracht is direct een grote; het gieten van een beeld van Aart Rietbroek, beeldhouwer en docent aan de Rietveldacademie (Amsterdam) voor het Merwedeplein in Amsterdam. Zo heeft hij direct voor het eerste halfjaar werk. Naast de bronsgieterij ontstond verkoop van materialen en gereedschappen voor beeldhouwers. In eerste instantie voor klanten van de gieterij, maar al snel kwamen er meer mensen op af en bestelden hun materialen bij Hazelaar. In samenwerking met beeldhouwers ontwikkelde Hazelaar o.a. een eigen boetseerwas.
Het is de periode dat Ali van den Berg de opleiding Monumentale Vormgeving volgt aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘Artibus’ in Utrecht, waar zij in 1979 afstudeert. Zij wint in 1980 de Buys van Hultenprijs voor de beeldhouwkunst.
1971 – Beeld ‘Ode aan de Paardenvijg’ van de beeldhouwer Aart Rietbroek – brons – Merwedeplein Amsterdam.
1975 – Bronsgieterij Jan Hazelaar (fotos: Brand Overeem bij een artikel In de Amersfoortse Courant).
1981 – Bronsgieterij Jan Hazelaar: Alexander Schabracq en Bart Beuken (foto: Hazart).
Alexander (l.) en vaste werknemer Bart Beuken (r.) tonen de in brons gegoten zaag (onderdeel van een kunstwerk van de kunstenaar Henk van de Vis). Alexander liep stage in de bronsgieterij. Heden staan er in de beeldentuin twee grote objecten van Alexander Schabracq, inmiddels al jaren zelfstandig werkzaam als beeldend kunstenaar.
1983 – De optrek aan de Soesterbergsestraat blijkt te klein en er wordt gezocht naar een nieuwe locatie. In 1983 volgt verhuizing naar de Bosstraat in Soest. Naast de bestaande villa wordt door architect Henk Eebes een winkelpand annex bronsgieterij ontworpen en gebouwd.
1990 – het laatste beeld – Simon & Tiny Carmiggelt van de beeldhouwer Willem Kuyl – wordt gegoten in de gieterij aan de Bosstraat. Het is geplaatst in De Steeg. Daarna werd er nog enige tijd cursus gegeven aan studenten van kunstacademies en geinteresseerden.
1990 – Beeld van Willem Kuyl van Simon & Tiny Carmiggelt in De Steeg
1991 – Burgemeester Hans de Widt opent de eerste expositie van hedendaagse beeldhouwkunst.
1991 – Eerste expositie in tuin en galerie. De galerie bevond zich toen in de villa (de Malvahoeve) aan de Bosstraat 2, Soest. Jan en Ali woonden op de bovenverdieping.
1995 – initieert Jan Hazelaar in samenwerking met de Rotaryclub Soest-Baarn ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding het transport van een kunstobject van de Engelse kunstenaar Anthony Heywood van Cantenbury, Engeland naar Soesterberg. Het betreft een papieren Spitfire (op ware grootte!!), een vredesvogel. (zie bijgaande artikel uit de Amersfoortse Courant).
1995 – Transport van de papieren Spitfire (kunstenaar: Anthony Heywood)
1996 – Oprichting van HazArt kunststichting door Jan en Ali
Sinds 1991 worden er rondom de Hazelaar exposities georganiseerd van hedendaagse beeldhouwkunst. Bij het eerste lustrum (5 jaar exposities in de beeldentuin) wordt de groeiende vaste collectie van HazArt verankerd in een kunststichting genaamd HazArt. Het bestuur van HazArt streeft ernaar een overzicht te geven van de 20e eeuwse na-oorlogse beeldhouwkunst en de kunstenaars in hun praktijk te ondersteunen door middel promotie van het werk, het organiseren van exposities, artists in residence, symposia e.a.
2003 – Ook op locatie Bosstraat wordt de winkel te klein. Een uitbreiding wordt in 2003 gerealiseerd waarbij zowel de winkel als de ruimte van het beeldenpark wordt verdubbeld. Er is plaats voor een expositieruimte in het souterrain en de ingang wordt verplaatst naar de Pimpelmees 1.
De Hazelaar ART SUPPLIES ontwikkelt zich als bijzondere speciaalzaak voor beeldhouwers, kunstambachten, restauratie en hobby. De gereedschappen en materialen worden wereldwijd ingekocht en verkocht. In overleg met kunstenaars worden speciale modelleermassa’s ontwikkeld en de Hazelaar wordt toonaangevend op het gebied van alle benodigdheden voor de beeldhouwkunst met een breed scala aan produkten voor alle 3D-disciplines. Eén van de eerste klanten was onze voormalig koningin Beatrix, en nog steeds vaste klant bij de Hazelaar. Naast natuursteen, keramiek en keramische materialen, glazuren, boetseermaterialen en -gereedschap, vergulden, alles voor metaalgieten, kunststofbewerking, houtsnijden, smeden, gipstechnieken, atelierinrichting en afvormen. Daarnaast vind je in de winkel ook en schat aan boeken over kunst, kunstenaars en ambachtelijke technieken.
2003 – In optocht van Oud naar Nieuw
2003 – De mooiste winkel van Nederland
Nieuwbouw (architect: Peter Versseput – Utrecht).
2004 – Educatieproject
Met regelmaat worden workshops georganiseerd voor scholieren en op Koningsdag (voorheen Koninginnedag) voor de jeugd.
2004 – Werken met steen tussen de stenen
2004 – Open dag bij de Hazelaar
Gedurende de jaren vinden vele exposities van hedendaagse beeldhouwkunst plaats in Park Klein Engendaal
2005 – Ahoy vakbeurs
2005 – Andries demonstreert op de vakbeurs in Ahoy Rotterdam
2011 – Keramiekmarkt bij de Hazelaar
2013 – Educatieprojecten
2013 tot heden. In samenwerking met KunstCentraal en IdeaCultuur vinden jaarlijks educatieprojecten plaats met leerlingen van de basisscholen in Soest.
2016 – Geridderd
Bij de opening in mei van de het nieuwe beeldentuinseizoen werden Jan & Ali verrast door plaatsvervangend burgemeester Marcel Adriani die nadat hij de expositie geopend had – vertelde dat het ‘de koning had behaagd de Koninklijk Ridderordes uit te reiken’ aan de initiatiefnemers van het Beeldenpark Klein Engendaal.
Jan Hazelaar en Ali van den Berg ontvangen uit handen van loco-burgemeester Marcel Adriani de versierselen.
2017 – Het ‘Beeldhouwspreekuur’ bij de Hazelaar
Tijdens het Beeldhouwspreekuur ontvangen beeldend kunstenaars – steeds iemand met autoriteit in zijn/haar vakgebied – belangstellenden om wetenswaardigheden omtrent bepaalde technieken uit te wisselen. De Beeldhouwspreekuren waren zeer succesvol en worden in 2022 weer opgestart.
2019 – tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs ontvangen Jan Hazelaar en Ali van den Berg de Juryprijs van de gemeente Soest. Organisatie: het Cultuurplatform.
2018 – Workshops
Regelmatig worden er workshops georganiseerd in het kader van de Te-Ma-dagen (Techniek & Materiaaldagen) bij de Hazelaar ART SUPPLIES. Deze workshops zijn een kennismaking met bijvoorbeeld: het hakken in steen, het vergulden, het maken van een mal in rubber, het werken in hout, omgaan met kunststoffen etc. Deze workshops zijn geschikt voor iedereen. Ze beslaan een dagdeel of een dag en vormen een kennismaking met een specifiek ambacht. De workshops worden gegeven door vakmensen en ambachtslieden.
2018 – Workshop vergulden, werken met kunststoffen, pottendraaien
2019 – LICHT OP STEEN
de Hazelaar ART SUPPLIES organiseert in september een Steenbeeldhouwsymposium. De de beeldentuin verandert in een beeldhouwwerkplaats. Gedurende veertien dagen werken hier tien professionele beeldhouwers – acht vrouwen, twee mannen – in afzonderlijke tenten aan hun eigen sculptuur. Deze hele periode is de beeldentuin gratis toegankelijk voor belangstellenden. Dit biedt bezoekers de mogelijkheid in gesprek te gaan met de kunstenaars en hun vorderingen van dag tot dag te volgen. ‘Licht op Steen’ is de titel van dit beeldhouwsymposium, dat kan worden beschouwd als een ode aan de beeldhouwer. Aan dit symposium is een expositie met werk van de deelnemers gekoppeld. Daarnaast vinden er workshops, een theatervoorstelling en andere randactiviteiten plaats.
2019 – Steensymposium ‘Licht op Steen’
Aan dit symposium is een expositie met werk van de deelnemers gekoppeld. Daarnaast vonden er workshops, een theatervoorstelling en andere randactiviteiten plaats.
2021 – JUBILEUMJAAR
de Hazelaar ART SUPPLIES viert 50-jarig bestaan
… en de kunststichting HazArt viert 30 jaar exposities van hedendaagse beeldhouwkunst.
24 april t/m 22 mei 2021 – Eindexamenwerk van 35 afgestudeerden aan de Nederlandse Keramiekopleiding, waarbij ook beeldend werk van 6 vakdocenten.
Werk van Mies van der Brûle (docent) en Liesbeth Kools (geslaagde aan de NKO)
2021 – NIEUWE ONTWIKKELINGEN BIJ DE HAZELAAR / HAZART
Met ingang van juli 2021 wordt de beeldentuin (rondom de Hazelaar) en de expositieruimte door de Nederlandse Kring van Beeldhouwers in gebruik genomen.
31 juli 2021 – expositie met werk van nieuwe leden NKvB