Workshop DRUKTECHNIEKEN – STEMPELS, DRUKPASTA’S EN RIJSTPAPIERTRANSFERS
Tijdens deze workshop behandelen we alles over het maken van stempels: wat is het beste materiaal en waar wordt dit voor gebruikt? Hoe kun je met een stempel reliëf maken, al dan niet met kleur, direct in de natte klei. Maar ook een vlakdruk, dit is een druk zonder hoogteverschil op droge, leerharde of biscuit gestookte klei. De gemaakte stempels zijn altijd en in elke fase van je werk te gebruiken.
We maken stempels van verschillende materialen.
Wat aan de orde komt:
– Zelf stempels maken in verschillende materialen.
– Met de gemaakte stempels drukken op natte klei, leerharde klei en biscuit gestookte klei, met zelf in te kleuren keramische pasta K E R P A.
– Rijstpapiertransfers maken/stempelen.
Daarnaast maken we een stempelkussen met zelf in te kleuren keramische pasta, dit heet K E R P A.
Je kiest je eigen kleur en maakt je eigen stempelkussen. Hiermee kunnen we drukken in natte klei, leerharde klei en op de biscuit gestookte scherf. De stempels op biscuit gestookte klei kunnen als solitaire decoratie gebruikt worden of als in te kleuren herhalend patroon. Keuze genoeg!
Ook gaan we zelf transfers met rijstpapier maken. Voorstellingen, gestempeld op rijstpapier, in elke gewenste kleur. Deze rijstpapiertransfers zijn weer te gebruiken op een leerharde of biscuitgebakken scherf. Dit kan gewoon op de klei of een al dan niet gekleurd slib; voor rijstpapiertransfers is geen glazuurlaag nodig. Daarom wordt het maken van en werken met de rijstpapiertransfer ook tijdens deze workshop behandeld.
Tevens wordt het maken, opbrengen en opbergen behandeld.
Na het aanbrengen van een rijstpapiertransfer op een gebakken scherf is alles veegvast en, na droging, ook geschikt om meteen van een laag (kwast)glazuur te voorzien.
Kortom, een zeer boeiende cursus met nieuwe technieken, te gebruiken in elk stadium van je werk, in verschillende kleuren en geschikt voor alle temperaturen.
De workshop is inclusief lunch, materialen en een uitgebreide kleurrijke digitale syllabus (die wil je nooit meer kwijtraken!). Alle recepten zijn maatlepelrecepten, afwegen is niet nodig, en ze staan in de syllabus. De gemaakte stempels en materialen neem je mee naar huis om thuis in eigen atelier verder te gebruiken.
De workshop is inclusief gebruik van materialen en gereedschappen tijdens de les.
De gemaakte gereedschappen (w.o. stempels ed.), kunnen mee naar huis genomen worden om verder in eigen atelier te gebruiken.
ZELF VOORBEREIDEN / MEENEMEN
- Maak 3 of 4 tegels van zachte klei en houd deze zacht
- Een paar tegels van leerharde of droge klei (leerhard = de klei is niet meer vervormbaar maar bevat nog wel vocht)
- Een paar tegels, biscuit gebakken
- Lege jampot of plastic pot met dekseltje
- Voorbeeldwerk / foto’s voor op te lossen problemen
Gebruik voor bovenstaand de klei waar u normaal ook mee werkt. Formaat is vrij te bepalen. Wilt u geen tegels, dan elke andere vorm/werk van klein formaat.
- Eigen kleimesje/gereedschappen/penselen, daar werk je misschien het fijnste mee
- Eigen kleischort, plankje om op te werken (niet te groot, géén watervaste afdeklaag), inpakmateriaal om je werk mee naar his te vervoeren
Je kunt eventueel thuis (hoeft niet, mag wel) al een paar ontwerpen maken van lijntekeningen.
Wissel af tussen dikke en dunne lijnen, grotere en kleinere vlakken.
Maak wat tekeningen, niet te groot 5 x 8 of 4 x 7 cm, het mag verkeerd gaan, het is een ontwerp!
Kleine schetsen, om je gedachten vast los te maken.