Workshop WERKEN MET KLEIPLATEN
Hoe maak je platen die niet kromtrekken en niet scheuren, hoe decoreer je ze meteen en vooral hoe monteer ik ze op een goede manier.
Deze workshop is bedoeld voor die keramisten die graag alles willen weten over het werken met platen klei. Hoe maak je platen die niet kromtrekken en niet scheuren. Hoe zet je een werk goed in elkaar en vooral hoe maak je mooie strakke naden en hoeken. We werken met vochtige platen klei die meteen reliëf en kleur krijgen. Daarna gaat we de platen monteren of gaan we met stukken en repen bouwen. Ook het werken met mallen is zeer geschikt voor deze techniek. Je hebt enorm veel vrijheid en er is geen limiet aan de afmeting van je werk, wel aan de afmeting van je oven. Maar….stapelen kan ook. Als je werk droog is en in de oven gaat voor de (biscuit)stook is je werk al helemaal gedecoreerd en gekleurd.
Werken met platen klei is bouwen en monteren, geschikt voor vrije vormen, beelden, gebruiksvoorwerpen, wandplaten, noem maar op! Door goede voorbereiding en gereedschap is het voor iedereen mogelijk met weinig moeite en kracht, prachtige platen te maken op iedere gewenste dikte.
Tijdens de workshop zal de techniek van het maken van platen haarfijn onder de loep worden genomen en wordt deze ook daadwerkelijk getoond. Er is geen kracht voor nodig. Naast het handmatig gemakkelijk rollen van platen wordt ook de behandeling van de klei uitvoering besproken. Op een meegebrachte plaat wordt er direct gewerkt met een decoratietechniek om de platen te decoreren in kleur. Ook reliëf is mogelijk.
Er wordt een klein werk in elkaar gezet om de verbindingen en behandeling van de plaat goed te tonen. Daarna gaat ieder zelf aan de slag met de meegenomen plaat met individuele begeleiding bij zijn/haar werk.
p.s. Wat heeft ervaring met deze workshop mij geleerd!
Breng zeker geen 5 platen klei mee. Het gaat om het leren van de techniek van het goed maken van een plaat, het bewerken (decoreren) voordat iets in elkaar gezet wordt. Natuurlijk gaan we een werk in elkaar zetten om de montagetechnieken, wel/niet in verstek en hoe, decoratie laten doorlopen etc. goed onder de knie te krijgen. Het is veel belangrijker dit goed te weten dan 5 platen klei aan elkaar te willen monteren in een dag. Het gaat in deze workshop om kwaliteit, niet om kwantiteit.
Alle benodigde materialen en informatiestencils zijn bij de workshop inbegrepen. Het gedecoreerde en gemonteerde werk kan makkelijk worden vervoerd, door de constructie is het werk stevig en de decoratie geeft niet of nauwelijks af.
ZELF THUIS VOORBEREIDEN:
Klei, neem de klei waarmee je thuis ook werkt. Maak een plaat klei van maximaal 40 x 50 cm (of twee kleinere). Dikte van de plaat ± 5 mm. Hou je platen vochtig, dus NIET leerhard laten worden. Dat wil zeggen: Rol je plaat klei en laat die een uurtje of wat liggen, pak deze dan goed in plastic. Gebruik geen kranten en laat je klei niet op een plank hout liggen zonder plastic ertussen!!
Liefst ook twee tegels van ± 8 mm dik om technieken uit te proberen. Iedere soort of kleikleur mag gebruikt worden.
MEENEMEN NAAR DE WORKSHOP:
Je plaat klei.
Een werkplankje, om ook het werk weer mee naar huis te vervoeren.
Een paar kleine plankjes en latjes als je die hebt liggen (ongeveer 15 tot 20 cm lang en 5 cm breed). Dikte doet er niet zoveel toe 1 of 2 of 3 cm.
Eigen gereedschappen, kwasten, eventueel fototoestel, aantekenmap/pen. Verpak je plaat goed!
Een doosje, kratje om je werk mee naar huis te vervoeren.
Plankje en (bubbelplastic/keukenrol) om je werk in te pakken en te vervoeren.
Fotomapje of klein werk met “ problemen”
Wil je wat bespreken over je werk, neem foto’s mee of klein werk als voorbeeld.
En…….vooral veel goede zin en werklust!
Succes,
Netty Janssens