Laden Evenementen

LET OP: DIT BETREFT EEN TWEEDAAGSE CURSUS. DOOR JE IN TE SCHRIJVEN VOOR DEZE DATUM, SCHRIJF JE JE OOK AUTOMATISCH IN VOOR ZATERDAG 16 MAART VAN 10.00u – 16.30u.

Workshop ENGOBE EN TEXTUUR DECORATIETECHNIEKEN (tweedaags)

experimenteren, spelen, ontdekken, uitproberen, plezier

Wat ga je leren?
Op dag 1 (zaterdag 2 maart) ga je kennismaken met verschillende engobe decoratietechnieken zoals:

– intarsiatechniek
Een ander woord voor intarsia is inlegwerk.
Door reliëf te maken in de klei, deze te vullen met engobe en na aandrogen schoon te schrapen, ontstaat er een mooi effect. De kleur ligt in de textuur. Deze techniek vraagt wat geduld.
– sjabloontechniek
De sjabloontechniek is een uitsparingstechniek. We werken op de vochtige klei met zelf gemaakte sjablonen van krantenpapier. Door delen af te dekken en de engobe eroverheen te rollen ontstaan prachtige patronen.
– inrollen van gekleurde klei
In de vochtige klei kun je klei rollen van een andere kleur, zo krijg je mooie scherpe afscheidingen. We maken ook gekleurde klei van de engobes.
–sgraffitotechniek
Bij het werken met de sgraffitotechniek gaat het om contrast tussen de kleur van de engobe en de onderliggende kleikleur. Door in een wat aangedroogde engobelaag te tekenen en te krassen komen er mooie decoraties tevoorschijn.
– werken met schuimverfrollers en sponsjes
Het werken met aangetaste verfrollertjes geeft veel mogelijkheden. Het overlappen van kleur en patroon kan poëtische effecten geven. Het is ook een snelle techniek met groot resultaat.

Wat is engobe:
Engobe is een gekleurde kleislib die je op verschillende wijze kunt aanbrengen op de nog  vochtige klei. De engobes die je tijdens de cursus gaat gebruiken zijn in poedervorm bij Hazelaar te koop. Je kunt een engobe ook zelf samenstellen, hiervoor krijg je tijdens de cursus wat recepten.

Per techniek krijg je van mij een korte instructie.
Door te experimenteren met verschillende engobetechnieken kun je de mogelijkheden ontdekken die passen bij jouw keramisch werk.
Tijdens de cursus werken we op platen witte fijne chamotte klei.
Van deze platen kun je in de tussenliggende weken zelf iets moois bouwen.

Op dag 2 (zaterdag 16 maart) ga je kennismaken met verschillende textuur decoratietechnieken zoals:

– stempelen
Door afdrukken in de klei te maken kan er een textuur ontstaan en kan je werk interessanter worden, er is een verzameling stempelmateriaal aanwezig en je kunt ook zelf iets meebrengen. De ervaring leert dat de kracht zit in de beperking.
– textuurplaat van klei
Door textuur in een plaat klei te drukken, deze te drogen en daarna te stoken, ontstaat er a.h.w. een grote stempel. Een herhalend patroon is hier een goed plan. Hier speelt negatief en positief een rol. Ik zal er ook voorbeelden van laten zien tijdens de les.
– houtje-touwtjerollers
Je gaat om een houten stok aan het werk met allerlei soorten touw. Deze zelf gemaakte textuurroller geeft prachtige textuur in de klei.
– textieldruk
Naast stempelmateriaal of dingen uit de natuur kun je ook spelen met afdrukken van textiel. De gelaagdheid geeft vaak mooie effecten.
– linogutstechniek
Leerharde klei kun je prachtig bewerken met een linoleumguts. Ook het gutsen in een plaat bewerkt met engobe geeft mooie strakke lijnen en texturen, verwant aan de sgraffito techniek.
– gipsrolstempel
Tot slot, kun je nog een gipsrol bewerken met een mesje, zaag, rasp, naald.
Hierdoor ontstaat een mooi herhalend positief reliëf in de klei.

Wat is textuur:
Textuur is een ander woord voor reliëf of huid.
Met een textuur kun je keramisch werk een eigen sfeer geven, zodat het werk echt jouw werk wordt. Hierin kun je een eigen stijl ontwikkelen.

Door de engobe- en textuurtechnieken onderling met elkaar te combineren kom je tot eigen unieke oplossingen, wat kan resulteren in een eigen handschrift.

Voor wie is de cursus bedoeld:
Voor mensen met durf en bereidheid tot spelen en experimenteren.
Er kan op geheel eigen niveau aan de cursus deelgenomen worden, zowel voor beginnend keramisten als voor gevorderden.

Wat neem je mee: Gereedschap en materialen voor gebruik tijdens de workshop zijn aanwezig. Neem zelf een schort, pen en papier, en iets om het werk na afloop in te vervoeren mee. Als je een draaier bent kun je ook leerhard gedraaid werk meenemen om de technieken op te oefenen.

Alle deelnemers krijgen bij de Hazelaar op de dag van de workshop 10% korting op alles behalve toestellen en machines (niet in combinatie met staffelkortingen).

Ik heb er ontzettend veel zin in om met jullie aan het werk te gaan!

Groet Lucia Fransen

Kosten
€ 150,- incl. btw

Bijzonderheden
Tweedaagse cursus

Lunch inbegrepen

Locatie
Pimpelmees 1
3766 AX Soest
Nederland

Datum
Zaterdag 2 maart EN zaterdag 16 maart

Tijd
10.00 tot 16.30 uur

Docent
Lucia Fransen

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant