Gemaakt van G&S 254, max. 1280 C
Testtegels

Glazuren is een kostbare en tijdrovende bezigheid en kan je werkstuk maken of breken, soms zelfs letterlijk.

Om die reden is het goed om je glazuren eerst te testen, zodat je inzicht krijgt hoe het glazuur zich gedraagt. Dit doe je bij voorkeur niet op je prachtig gelukte potten, maar op speciaal daar voor gemaakte testtegels.

Daarvoor hebben we bij de Hazelaar speciale biscuit gebakken testtegels ontwikkeld die zelfstandig rechtop staan, zodat je direct aan de gang kan met je glazuurtesten. De tegels zijn gemaakt van een veel gebruikte kleisoort: Goerg&Schneider 254 steengoed, tot 1000C biscuit gestookt.

Hierbij een korte instructie om zoveel mogelijk informatie uit een tegel te halen:

Stap 1: Codeer de onderkant van je testtegel, bedenk zelf een code of gebruik deze suggestie:

Code: 1-1-1 = Basisglazuur 1- kleuren grondstoftest 1- variatie/dosering 1
Dit kun je doen met een glazuurpotlood of met wat ijzeroxide aangemaakt met water.

Stap 2: Doop of kwast een laag glazuur op de testtegel en bedek nagenoeg de gehele tegel.

Stap 3: Doop of kwast nu over de eerste laag tot de helft van de tegel nog een laagje glazuur.

Stap 4: Doop of kwast nu over de tweede laag, schuin nog een derde laag glazuur.

!Geef per laag de tegel een minuutje om even aan te drogen!

Op deze manier krijg je inzicht wat het dunner of dikker aanbrengen van glazuur voor effect heeft.(de rode streepjes zijn om te verduidelijken hoe je de tegel kan indelen.)

Stook de geglazuurde tegels naar jouw voorkeurstemperatuur en beoordeel het glazuur.

Happy glazing!